Egy korrupt politikai rendszerrel szemben a leghatásosabb, amit tehetünk, ha megtermeljük, amit eszünk

Társadalmunkban azok tudnak igazán változást elérni, akik nem ülnek ölbe tett kézzel, nem várják, hogy mikor jönnek az újabb választások, mikor érkezik egy új, végre nem korrupt, csodát tévő elnök és kormányzat, hanem - képletesen és ténylegesen is - nekiállnak magot vetni! A kertészkedéssel forradalmat csinálnak: értéket teremtenek, újraépítik a közösségeket, javítják az életminőségüket, miközben a saját függetlenségüket is növelik.

Az élelmiszer megtermelésével többféle értelemben kiléphetünk a társadalom ellenőrzése alól, ezért is fognak neki oly sokan a haladó gondolkodásúak közül a kertészkedésnek. Az üzenet sok esetben politikai – az ásó a kézben egyértelmű állásfoglalás a függetlenség mellett.

A „propaganda kertészet” (a gerillakertészet és politikai tiltakozás egyfajta keveréke) művelői önellátásra törekednek, és tevékenységükkel üzennek is: íme, ilyen világot és életet szeretnének.

Ron Finley egy Los Angeles-ben élő gerillakertész, aki azt próbálja megértetni a világgal, hogy a jelenlegi élelmiszerrendszer hogyan tesz minket rabszolgává, és hogy a leghatékonyabb fegyverünk a szabadságunkért vívott harcban a termékeny talaj! Az élelmiszer önrendelkezés a személyes függetlenség alapja, azaz zöldséget termeszteni vagány!

Ahogy Ron fogalmaz: „Élelembörtönben élek. Ez a rendszer pontosan olyan, mint egy börtön, és én belefáradtam, hogy rab legyek. Rájöttem, hogy változtatnom kell, meg kell termelnem a saját élelmemet. Ez az egyik dolog, amit megtehetek azért, hogy ne a mások által számomra elrendelt életet éljem.” Néhány generációval ezelőtt a saját élelem előállítása nem számított olyan extrém tevékenységnek, mint manapság – a napi túlélés része volt!

Ha magunknak termeljük az élelmiszert, több fontos pontján is „támadjuk” a rendszert. A saját magunknak termelt élelemnek köszönhetően…

  • …kevésbé függünk a szennyező nagyipari mezőgazdaságtól és élelmiszerrendszertől;
  • …javul az egészségünk és közérzetünk, mert egyrészt sokat mozgunk, másrészt egészséges, tápanyagban gazdag ételeket eszünk, így a jelenleg siralmas állapotú, pénzorientált egészségügyi rendszertől sem függünk annyira;
  • …szembemegyünk olyan vegyipari vállalatokkal, mint a gátlástalanul szennyező Monsanto;
  • …ház- és kerttulajdonosokként tudatosabbak és érzékenyebbek leszünk bizonyos politikai kérdésekben, és kiállunk magunkért;
  • …építjük és gyógyítjuk a közösséget, mert a kert, mint hely és tevékenység is összehozza az embereket;
  • …a környezetet is védjük, hiszen visszaveszünk a (túl)fogyasztói életmódunkból, és remélhetőleg bio kertművelést folytatunk;
  • …kevésbé fenyeget minket az élelmiszer-bizonytalanság;
  • …követendő példát mutatunk, és ráébresztünk másokat a fenti pontok fontosságára.

Ha az emberek egy cél érdekében összefognak, olyan változásokat tudnak elérni, amelyekkel egy merev hatalom nem tud mit kezdeni, és ha a Ron Finley-hez hasonló kiemelkedő emberek állnak a tömeg élére, akkor egy valódi változásokat hozó mozgalom indulhat útjára. Ez már tényleg igazi, hatékony fellépés, és ahogy egyre népszerűbb lesz, és minél többen kezdenek kiskerteket kialakítani, a társadalom elindulhat egy olyan úton, amelyen a merev rendszer szabályait követve soha nem tudna elindulni.

Mi történik, ha elmélyítjük a kapcsolatunkat a természettel? Mi történik, ha ettől megváltozunk, és változtatunk a közösségeinken is – összehozzuk a szomszédjainkat, és közösen teremtünk valamit, ami mindannyiunk számára óriás jelentőségű? Mi történik, ha a megváltozott közösségekből álló nemzet elkezdi másképp látni a világot? Mi lesz, ha rájövünk végre, hogy milyen lenne a korrupt rendszerek által felállított határok és korlátok nélküli világ?

A négyéves kormányzati ciklusok jellemzően nem hoznak jelentős és pozitív változásokat az életünkbe, a közösségeink életébe, inkább leszívják a motivált emberek alkotó energiáit. Ideje kipróbálnunk valami sokkal hatékonyabbat és gyümölcsözőbbet. Nőjünk túl kertjeinkkel a rendszeren, és közben gyógyítsuk magunkat és közösségünket!

Forrás és videó Ron Finley-ről: http://realfarmacy.com/growing-food-rigged-system

Ajánljuk még azoknak, akiknek nincs saját kertjük: Hogyan hozzunk létre "csodálatos ehető" települést? és Kert mindenhol

És hozzá inspiráló zene: Manu Chao és az élelmiszer-önrendelkezés

Az írás INNEN letölthető.

Az írás forrása a Kislábnyom Hírlevél 96. száma.