Verseny

Szeretnéd

megtudni mekkora a karbon-lábnyomod?

Szeretnél

energiát beruházás nélkül megtakarítani?

Szeretnél

egy játék során értékes nyereményeket szerezni?

 

Regisztrálj, és oldd meg az energiatakarékossági feladatokat!!

 

A „Kislábnyom” kampány keretén belül négy hónapig tartó fogyasztásmérős, energiamegtakarítós, feladatmegoldós versenyt indítunk a vállalkozó kedvű háztartásoknak a legkisebbektől (1-2 fő / háztartás) a legnagyobbakig (5+ fő / háztartás).


 

A játék célja, hogy ki-ki megmutathassa:

  • nem csak elméletben tud takarékoskodni;
  • fogyasztásával párhuzamosan a szén-dioxid kibocsátása, azaz karbon-lábnyoma is csökken!

 

A játékhoz mindenkinek érdemes csatlakozni, aki szeretne:

  • többet megtudni a klímaváltozásról, és hogy mit lehet tenni ellene;
  • energia- és költségtakarékosabban élni, valódi megtakarításokat elérni;
  • nyitottabbá válni a fenntartható életmódra, tudatosabb vásárlói döntéseket hozni;
  • hasonló érdeklődésű családokkal, háztartásokkal megismerkedni.

 

A játék időtartama

2011. december 01. – 2012. március 31.

 

A verseny menete

  1. lépés: regisztráció

A regisztráció egy online formanyomtatvány valóságnak megfelelő adatokkal való kitöltése.

A formanyomtatvány elérhető:

Regisztrálni elegendő az egyik elérhetőségen, a felhasználónév és a jelszó mindkét felületen keresztül történő belépésre alkalmas.

 

  1. lépés: első mérőóra leolvasás

A játék ideje alatt a résztvevőknek minden hónap elején le kell olvasniuk a mérőóráik állását (elektromosáram, gáz, víz), majd az adatokat online, a karbonkalkulator.hu oldalon rögzíteni szükséges. A kalkulátor a gépkocsi használatra, illetve az élelmiszerfogyasztásra is rákérdez.

 

  1. lépés: első feladat megoldása (háztartási klíma-audit)

A játék fontos része, hogy a háztartások felmérjék és értékeljék energiahasználati szokásaikat, és tervet készítsenek arra vonatkozóan, hogyan tudnak viselkedésük megváltoztatásával energiát megtakarítani, majd megtakarítási intézkedéseket tegyenek. A felmérés és a terv készítésének eszköze a háztartási klíma-audit, amely saját ötletekkel kiegészítve megkönnyítheti a klímabarát háztartás elérése felé vezető utat.

Az első feladat részletei a verseny/1. feladat menüpontban érhetőek el.

 

  1. lépés: második és harmadik feladat megoldása

A játék során a környezettudatosság és az energiamegtakarítás témaköreiben érdemes elmélyülni, mert a második és harmadik feladat sikeres megoldásához nagyban hozzájárulhat miden ilyen irányú tudás. Ehhez ajánljuk a honlapunkról is letölthető, alábbi kiadványok olvasgatását:

  • elektronikus hírleveleink, melyekben a játék ideje alatt kéthetente energiatakarékossági tippekkel látjuk el az olvasókat, valamint egyéb érdekes és hasznos cikkeket is csokorba gyűjtünk;

A hírlevélre a főoldal/hírlevél feliratkozás menüpont alatt lehet feliratkozni

  • projektkiadványok, melyek a klímaváltozással kapcsolatban is tartalmaznak ismereteket, valamint hétköznapi háztartási energiatakarékossági tippeket adnak és abban is segítenek, hogy miképp tegyük rendbe otthonunk energiafogyasztását.

A második feladat 2012. január 16-án kerül kiírásra, míg a harmadik 2012. február 20-án.

 

  1. lépés: szorgalmi feladatok megoldása

Azok a háztartások, akik ezen kívül is vágynak kihívásokra, a játék folyamán plusz pontokat szerezhetnek néhány kreatív, a család minden tagjának közreműködésével megoldott feladat elkészítésével. Ezekkel bármely háztartás javíthatja is akár a versenyben a kötelező feladatok megoldásával kivívott helyezését. Kérjük, a szorgalmi feladatok megismeréséhez figyeljék a kislábnyom honlap Verseny menüpontját, valamint a Kislábnyom hírlevél Kislábnyom program hírek rovatát! Az első szorgalmi feladat itt található!

 

A verseny pontozása és a nyeremények

A folyamatosan feltöltött fogyasztási adatokat és a beküldött feladatokat egy 2 tagú szakmai zsűri ellenőrzi és pontozza. A több feladatból álló játék végeredményét a háztartások által az egyes fordulókra beküldött megoldások pontszámai, a szorgalmi feladatok pontszámai valamint a háztartás fogyasztási adatok megléte alapján kapott pontok összessége adja.

Az egyes feladatok értékelési szempontjairól, valamint a feladatok eredményeinek nehézség és fontosság szerinti súlyozásáról bővebben itt lehet olvasni.

A legtöbb pontot gyűjtő háztartások értékes – természetesen energiatakarékos, környezetbarát – díjakkal lehetnek gazdagabbak. A díjakról további részletek a verseny/nyeremények menüpont alatt olvashatóak.

A győztes háztartások a nyereményeket személyesen vehetik át a 2012. májusában megrendezésre kerülő záró rendezvényen.

Jó hír, hogy az extra felajánlásoknak köszönhetően a nem Közép-Magyarországi régió legjobban szereplő háztartásai se maradnak nyeremény nélkül!

 

Várjuk a háztartások jelentkezését, korhatár nincs, előzetes tudás nem szükséges!

 

A játék részletesebb bemutatása és a versennyel kapcsolatos szabályzatok a "Versenyszabályzat" valamint az "Adatvédelmi nyilatkozat" menüpont alatt olvasható.

 

Csökkentsétek otthon az energiafogyasztást, mérjétek az eredményt, oldjátok meg a 3 feladatot!

 

További információ:

Gáll Veronika, Vadovics Kristóf

Telefon: 28/412-855

Mobil: 20/334-2889

E-mail: info [kukac] kislabnyom.hu