Egy perui gazda a klímaváltozásban betöltött szerepe miatt perelt be egy német energetikai óriáscéget

Antal Orsolya, 2018. január

Apró, de jelentős jogi sikert ért el tavaly novemberben egy német bíróság előtt Saul Luciano Lliuya, egy perui gazda. A perui férfi azt követeli, hogy a német energetikai óriásvállalat, az RWE – mely a világ egyik legnagyobb széndioxid-kibocsátója – vegye ki a részét a férfi perui otthonának, Huaraz városának védelméből.

Lliuya azzal érvelt, hogy az RWE tevékenyen részt vett a klímaváltozás előmozdításában hazájában, ezzel veszélyeztetve otthonát az Andokban. Félő, hogy az olvadó gleccserek miatt a település víz alá kerülhet. Bármiféle ítélet egyelőre még messze van, Hamm város bírósága csak arról döntött hétfőn, hogy a perui férfi keresete megalapozott annyira, hogy azt bíróság előtt lehessen megtárgyalni.

Lliuya keresetét első fokon decemberben visszadobta egy német bíróság, de a férfi fellebbezett, másodfokon pedig ez a döntés született. A döntést világszerte lelkesen fogadták környezetvédők. Klaus Milke, a környezetvédelmi nyomásgyakorlással foglalkozó Germanwatch vezetője szerint jogi történelem íródott a szemük előtt, és a döntés jó hír sokaknak, akik hasonló pereket terveznek indítani.

A bíróság néhány hetes felkészülési időt adott mindkét félnek, hogy további érveket sorakoztassanak fel, utána döntenek majd arról, mi legyen a következő lépés. Jogi szakértők arra számítanak, hogy a bíróság engedélyezni fogja a bizonyítékok meghallgatását.

Az RWE továbbra is kitart álláspontja mellett, hogy alaptalan és elfogadhatatlan az egész kereset, hiszen egyetlen vállalat nem tehető felelőssé a klímaváltozás egy specifikus következményéért.

A férfi amúgy egyrészt 17 ezer eurót akar az RWE-től, amiből árvízvédelmi rendszert építenének, másrészt az eddigi védekezésre költött összeget, 6384 eurót szeretne még megkapni a vállalattól. A 37 éves férfi egy 2013-as tanulmányra alapozta a keresetét, mely szerint az RWE felelős az ipari forradalom óta történt károsanyag-kibocsátás 0,5 százalékáért.

Az RWE, ami Németország második legnagyobb energetikai vállalata, a kereset benyújtása óta tiltakozik, nem értik, miért pont őket találták meg ezzel a jogi üggyel, miközben sokat tesznek azért, hogy a cég minél környezetbarátabb legyen: az elmúlt években milliárdokat fektettek megújuló energiaforrásokba, és sokat tettek azért, hogy leálljanak a fosszilis energiahordozók használatáról. Vélhetően nem a perui férfi által támasztott kártérítés összege okozna gondot a vállalatnak, hanem attól tarthatnak, hogy egy ilyen per precedensként szolgálhatna. Erről beszéltek környezetvédő szervezetek is, melyek szerint ez az ügy alapot jelenthet sokak számára, akiknek otthona a klímaváltozás miatt került veszélybe.

 

Szerkesztette: Király Andrea, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2018. januári (104.) számában.

 

 

Forrás: https://444.hu/2017/11/14/a-perui-gazda-a-klimavaltozasban-betoltott-szerepe-miatt-perelte-be-a-nemet-energetikai-oriasceget