Használt telefonok gyűjtése Afrikától Európáig

nelli, 2017. szeptember

A hulladéklerakóba kerülő telefonok mérgezik a talajt, a vizeket, az embereket, és ha kidobjuk őket, kárba vész számos olyan anyag, amely újrahasznosítható lenne az új telefonok gyártásakor, és megkímélné a gyors tempóban fogyó természeti erőforrásokat.

A világ első etikus, környezetbarát és moduláris (értsd itt: könnyen javítható) telefonját kifejlesztő Fairphone nagy hangsúlyt fektet a régi készülékek gyűjtésére, és újrahasznosítására. (további részletek ld. még: Kislábnyom hírlevél 84. szám, 6. old.) Afrikában, ahol hivatalosan még nem létezik mobilleadás, a Fairphone 2013 óta gyűjt telefonokat több helyi szervezet bevonásával. A mobilokat Belgiumban bontják szét, és jelentős mennyiségű újrahasznosítható anyagot nyernek ki belőlük.

Újrahasznosítás Európában – Ha van szabad öt percünk, nézzük át a fiókokat és szekrényeket, és keressük elő a régi telefonokat. Ha úgy látjuk, hogy nem tudjuk/akarjuk már használni őket, adjuk le a hazai mobilszolgáltatók valamelyikénél vagy egy elektronikai eszközöket forgalmazó üzletben, vagy a hozzánk legközelebbi hulladékudvarban, ahol a háztartásokban keletkező veszélyes és speciális hulladék átvételét végzik. A szinte még új, de sérült telefont elküldhetjük a Fairphone újrahasznosító programjába is, ahol a tevékenységből származó bevételt társadalmi és környezetvédelmi projektek finanszírozására fordítják.

Fordítás és összefoglaló: Antal Orsolya, GreenDependent

 

Forrás: https://www.fairphone.com/en/2017/07/31/collecting-used-phones-from-africa-to-europe/

Kép forrása: http://www.newsweek.com/fairphone-2-review-414702