Hasznos eszközök

vadokris, 2016. március

Az alábbi hasznos eszközös segítséget nyújtanak a fenntartható kislábnyomos életmód kialakításában:
 
Általános energiatakarékosságot segítő eszközök:
 
Fogyasztásmérő
Az áramfogyasztás mérővel leellenőrizhetjük elektromos készülékeink fogyasztását bekapcsolt illetve készenléti (stand-by) állapotban is. Az áramfogyasztás mérő többek között kijelzi teljesítményt, a mért időegység alatt fogyasztott energia mennyiségét, illetve a fogyasztott áram árát. Használata mindenki számára ajánlott, hisz ha tisztában vagyunk elektromos gépeink fogyasztásával, sokkal megfontoltabban, tudatosabban használhatjuk azokat, és még a költségekből is faraghatunk.
További információ ITT>>
 
 
Kapcsolható elosztó
Számos elektromos készülék akkor is fogyaszt áramot, amikor nem használjuk, így elengedhetetlen ezek áramtalanítása. A kapcsolható elosztó segítségével egyszerűen megszüntethető a hozzá csatlakoztatott berendezések készenléti (stand-by) fogyasztása. EU-s adatok szerint Európában évente nagyjából 11 erőmű éves áramtermelése vész kárba a különféle készülékek készenléti fogyasztása miatt. Helyezzük a kapcsolható elosztót könnyen elérhető helyre, így kényelmesen elérhető lesz, és biztos nem felejtjük el lekapcsolni.
 
 
Hőmérő
A hőmérővel egyszerűen ellenőrizhetjük helyiségeink hőmérsékletét. Napközben ideálisnak mondható a 18-21°C, ülőmunkához a 21-23°C. Éjszakára, és ha nem vagyunk otthon 2-3 °C-kal alacsonyabb hőmérséklet is elegendő. Ennél nem érdemes nagyobb hőmérsékletkülönbséget beállítanunk, mivel így nehezebb lesz nappalra újrafűteni otthonunkat. A nyári nagy melegben, ha használunk légkondicionálót, fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a kinti és benti hőmérsékletet, mivel 6-8°C-nál nagyobb hőmérsékletkülönbség fokozottan megterheli a szervezetünket.
 
 
 

Hűtőhőmérő

A hűtő- és fagyasztó hőmérő, az optimális hűtési hőmérséklet és fogyasztás beállításához szükséges. Az ajánlott beállítás hűtő esetén 5°C fok, míg a mélyhűtőnél -18°C. Ha Túlhűtjük a hűtőszekrényt lényegesen, akár 5%-kal is nőhet a hűtőnk fogyasztása fokonként. Az ideálishoz képest alacsonyabbra állított hűtőhőmérséklettel nem növelhetjük meg az élelmiszerek tartósságát, csak energiát pazarolunk vele. Ha pedig az ajánlottnál melegebbre állítjuk, akkor hiába takarékoskodunk az energiával, az ételek könnyebben megromlanak, ami nagyobb veszteséget okoz, mint amennyit megtakarítunk a takarékoskodással. A hűtő hőmérsékletének rendszeres ellenőrzése segít abban, hogy mérsékeljük a fogyasztásunk, és ezzel energiát és pénzt takarítsunk meg.
Kapcsolódó érdekességek ITT>>
 
Hő- és páratartalom-mérő
A hő és páratartalom mérő egy átlagos hőmérőnél bővebb információt nyújt. Helyiségeink hőmérséklete mellett rendkívül fontos a megfelelő páratartalom beállítása is közérzeti, egészségi és épülettartóssági okokból egyaránt. Az ideális páratartalom 40-60% közötti. Ha túl alacsony egy helyiség páratartalma, égető érzést tapasztalhatunk a szemeinkben, orrunkban, torkunkban, mivel a száraz levegő szárítja a nyálkahártyánkat, ami fogékonyabbá tesz minket a fertőzésekre. A párásítás érdekében alkalmazzunk a fűtőtesten párologtatót, illetve tartsunk több növényt az otthonunkban. Azonban ha túl párás a levegő, az sok baktérium elszaporodásának kedvezhet, illetve a lakás falainak, bútorainak átnedvesedését, penész és dohosodás kialakulását is eredményezheti. Megfelelő páratartalom esetén a helyiség hőmérsékletét melegebbnek érezzük, közérzetünk jobb.
 
Fény- és mozgásérzékelő égőfoglalat
Mozgásérzékelővel és alkonykapcsolóval ellátott égőfoglalat hagyományos és energiatakarékos égőkkel is használható, segítségével áramot takaríthatunk meg. A foglalatba tekert fényforrás csak mozgásra illetve a fényérzékelő beállítása alapján csak sötétben kapcsol be. Használatát érdemes jól átgondolni, elsősorban folyosókon, mellékhelyiségekben, közösségi terek esetében érdemes használni vagy olyan helyeken, ahol nem tartózkodunk huzamosabb ideig, illetve ahol problémát okoz a villany le és felkapcsolgatása.
 
Napcellás Akkutöltő
A napcellás akkutöltő nagy előnye, hogy bármikor és bárhol használható, amikor csak energiára van szükség. Tölthető vele laptop, digitális kamera, DVD-lejátszó stb. Kapható összehajtogatható változat is belőle, mely ha éppen nincs használatban, könnyen elpakolható a hátizsákba anélkül, hogy a napcellák sérülésétől kéne tartani. Hámok segítségével hátizsákra is rögzíthető, így akár túrázás közben is tölthetőek elektromos készülékeink. A napcellás akkutöltő minden időjárásban működik, vízálló.
 
 
 
Napfénycső
A napfénycső tökéletes megoldást nyújt a sötét, ablaktalan helyiségek természetes fénnyel történő megvilágítására, ahol a természetes fényű megvilágításra sem tetőablak, sem más eddig ismert eszköz nem alkalmazható, vagy annak kivitelezése ennél drágább és gyengébb hatásfokú lenne. A fénycső jó szolgálatot tehet pl. a házak középrészének, folyosóinak, vagy a telekhatárra épült házak megvilágításában illetve üzemek, raktárak, irodaépületek és üzletek esetében is. Utóbbiak a kialakítás és a nagy alapterületek miatt erősen függnek a mesterséges fényforrásoktól, így itt jelentős mértékű energiamegtakarításról beszélhetünk, mely pár év alatt megtérül. További előnye az energiamegtakarítás mellett, hogy kíméli a szemet, csökkenti a bezártság-érzetet, a depressziót és javítja a teljesítményt! További információ ITT!
 
 

Pedálos áramfejlesztő

Az energiamegtakarításnak lehetnek olyan pozitív hatásai is, melyek segítik az egészség és kondíció megőrzését és rávilágítanak fogyasztásunk mértékére is. Ilyen a pedálos áramfejlesztő esete is, mely tulajdonképpen egy biciklivel hajtható generátor. Ezzel az eszközzel egy 12 éven aluli gyerek 50-100 Watt, egy átlagos felnőtt 100-150 Watt, míg egy gyakorlott biciklis akár 500 Watt teljesítménynek megfelelő áramot képes fejleszteni biciklizés közben. Az alábbi link lépésről lépésre videókkal alátámasztva nyújt segítségetmiként készíthetünk pedálos áramfejlesztőt házilag. Az áramfejleszővel használhatjuk a rádiót, Tv-t, laptopot, de akár működtethetünk vele turmixgépet is vagy tölthetünk telefont. Eközben pedig nem csak áramot takarítunk meg/állítunk elő izomerő segítségével, hanem jobban megérthetjük mennyi energia is szükséges 1-1 elektromos eszközünk működtetéséhez. További információ ITT!

 

Szigetelés fillérekből – utólagos nyílászáró szigetelés

A háztartási energiafelhasználás 60-70%-át a fűtés teszi ki, melynek egy része egyszerűen kiszökik az ablakokon, ha azok nem zárnak kellőképpen! Mindez nem csupán a fűtésszámlánkat érinti, hanem környezeti vonatkozásai is vannak, ugyanis az energia felhasználásunk során elégetett energiahordozók mennyisége egyesen arányban áll Földünk nyersanyagkészleteinek kimerítésével és a klímaváltozás erősödésével egyaránt. Az utólagos nyílászáró szigeteléssel lefaraghatunk energiafogyasztásunkból és akár 15-20%-kal is csökkenthetjük a fűtési költségünket. A módszer gyors, akár egy nap alatt leszigetelhetőek vele egy átlagos lakás nyílászárói, az eredmény pedig hosszú élettartamú (akár 15 év!), szemben a ragasztható szigetelőcsíkokkal. Az utólagos nyílászáró szigeteléssel járó munka könnyen megtanulható, nem igényel komoly előképzettséget, sem anyagi befektetést. További részletes információk ITT>>

Kapcsolódó anyagok - Hogyan készüljünk a fűtési szezonra

 

Újratölthető palack / termosz / pohár

A kislábnyomos élet szempontjából elengedhetetlen, hogy az ember ne vásároljon állandóan PET-palackokat, amelyek gyakran egy használat után a kukában végzik. Sok más alternatív megoldás adott, ha szeretnénk ezt az energiát pazarló és hulladékot termelő gyakorlatot kiváltani. Számos különböző újratölthető pohárral, termosszal, palackkal találkozhatunk a boltok polcain, amelyek funkciójukban és anyagukban is sokfélék. Érdemes odafigyelni azonban arra, hogy tartós és környezetbarát anyagú edényt válasszunk. Vannak olyan újratölthető palackok is, melyek aktív szénszűrővel rendelkeznek, így kiszűrik a csapvízben található káros, szennyező anyagokat és a kellemetlen szagokat, ilyen például a Bobble palack. Ez a palack újrahasznosított PET-ből készül, BPA- és PVC-mentes, a szénszűrő pedig cserélhető benne, ezáltal is biztosítva a hosszú távú használat lehetőségét.

A kislábnyomos élet híveinek azonban az sem mindegy, mit is töltünk újratölthető palackjainkba, termoszainkba, ezen is érdemes elgondolkodni :).

kapcsolódó érdekességek ITT>>
 
 
Mosható női intim betét

„Tételezzük fel, hogy minimum 500 millió nő használ eldobható intim betéteket egész élete során a világon – ez nagyjából 3.4 trillió eldobott betétet és tampont jelent, plusz természetesen rengeteg csomagolóanyagot, kiegészítőt terméket, hulladékgyűjtő zsákot, szállítást stb.” (www.gladrags.com)

Mindezt a szennyezést és tetemes mennyiségű hulladékot ki lehet váltani mosható intimbetétek alkalmazásával. Nagyanyáinknak még nem volt eldobható egészségügyi betétjük, maguk varrták és mosták a „felkötőt”. Úgy néz ki – nem nosztalgiából - , de a textil visszatért: nálunk egyelőre nem nagyon hallani róla, de az USA-ban és több európai országban egyre nagyobb rajongótábora van a mosható, általában bio pamutból készülő textil intim betéteknek. Nem csak a textil pelenka lehet öko választás! A beszámolók mind lelkesek, akik egyszer kipróbálják, többé nem vágynak a műanyag betétekre. A mosható betétek kényelmesebbek, olcsóbbak és egészségesebbek is! Bővebben>>

 
 
Víztakarékos eszközök:
 

Víztakarékos csap- és zuhanybetét

A hagyományos csaptelepeken percenként körülbelül 15 liter víz folyik el. A csaptelep, illetve a zuhanyfej cseréje nélkül is könnyen csökkenthető a vízfogyasztás víztakarékos betét beszerelésével . Szinte minden csaphoz használható, kb. 7 liter/percre csökkenti az átfolyási sebességet, így akár 50 %-kal is csökkenthető az elhasznált víz mennyisége. Azonban az eszköz segítségével nemcsak vizet, hanem áram és/vagy gáz is megtakarítható, hiszen kevesebb melegvízre lesz szükség!  A csapbetétet a minden csapban megtalálható perlátor fölé kell helyezni, a hatékonysága fokozható, ha a hagyományos perlátort víztakarékosra cseréljük!

 

Víztakarékos perlátor

A tovább víz megtakarítás érdekében érdemes kicserélni a csaptelephez gyárilag tartozó perlátort is víztakarékos változatra, mellyel akár több mint 70%-os vízfogyasztás csökkentés is elérhető! A perlátor az áramló víz mozgási energiáját felhasználva levegővel dúsítja fel a vizet. Így azt az érzetet és látszatot kelti, mintha a valóságosnál több víz folyna ki a csapból. A legtöbb csaptelepen található perlátor nem víztakarékos, cseréjükkel percenként 2 - 6 literre csökkenthető az átfolyó víz mennyisége, míg egyidejűleg csökken a víz-, csatorna- és a gázszámla is! Karbantartása egyszerű, a hagyományos perlátorokhoz hasonlóan időnként vízkőmentesíteni kell

További információk ITT>>
 
 
Környezetbarát tisztítószerek
 
Ecet
Az ecet mindenféle környezetbarát háztartási praktikához alkalmazható, legyen szó akár takarításról, akár szépségápolásról vagy konyhaművészetről. Rendkívül sokoldalú tisztítószer, alkalmazhatjuk ablakpucolásra, szőnyegtisztításra, felmosásra, zsíroldásra, öblítésre, dugulás elhárításra, folttisztításra, vízkőtelenítésre, fertőtlenítésre és felülettisztításra (márvány és cement kivételével). Gombaölő hatása miatt a rosszul szigetelt lakásokban penészfoltok elleni küzdelemben is hasznos eszköz. Ételeink ízesítője, alapanyaga. Jól használható zöldségek, gyümölcsök átmosásakor a szennyeződések eltávolítására, míg a páchoz adott ecet segít megpuhítani a húst, így az gyorsabban elkészül! Szépségápolásban hajmosás utáni öblítésre, vagy talppuhításra is alkalmazható.
 
 
Szódabikarbóna
A szódabikarbóna a mosószódáéhoz hasonló hatású, de annál kevésbé lúgos kémhatású, vízben jól oldódó, környezetre ártalmatlan anyag. Hihetetlenül sokoldalú, számos tisztítószert, vegyszert vagy kozmetikumot ki lehet váltani vele. Használhatjuk önmagában, vagy vízzel, ecettel keverve, súroló-, és általános tisztítószerként, zsíroldóként, de fertőtlenítésre, mosásra és folteltávolításra is kiváló. Lefolyótisztításra ecettel és forró vízzel együtt alkalmazzuk. Szagtalanító hatásáról is ismert, használhatjuk hűtőben, WC-ben, szekrényben vagy akár matracok felfrissítésére, a bolti légfrissítőkkel szemben nem okoz allergiát. Mindezek mellett a szódabikarbóna használható fürdési, tisztálkodási céllal, illetve fogmosásra vagy izzadásgátlásra is.
 
Citromsav
A citromsav egy természetes, gyenge sav, amely kiváló vízkőoldó tulajdonsággal bír. Széles körben használható konyhában vagy fürdőszobában minden fajta felület (fém, csempe, műanyag, stb.) illetve háztartási gépek (kávé- teafőzők, mosógép, mosogatógép) vízkőtelenítésére. Általában mindenre alkalmas, amire az ecet, de vele ellentétben szagtalan tisztítást eredményez. Jól oldódik vízben, vizes oldata folttisztításra, fehérítésre is használható, öblítőszerként adagolva puhítja a ruhákat.
 
 

Konyhai energiatakarékosságot segítő eszközök:

Pároló edény
A pároló edényben készített ételek a hagyományos főzésnél kisebb energia igényűek, hisz az emeletes pároló edényekben egyszerre akár több fogás is készíthető, amely jelentős idő és energia megtakarítást jelent. Emellett a párolt ételek egészségesebbek is, mivel nem szükséges zsiradék hozzájuk és a párolás során magasabb marad a vitamintartalmuk is.
 
 

Kukta

A kuktával vagy egyéb nyomástartó gőzölő edénnyel való főzés lényegesen gyorsabb és energiahatékonyabb is, mint hagyományos társaikkal. Nem csak időt, de a főzéshez szükséges energia 70%-át is megtakaríthatjuk így, ráadásul az ételek vitamin tartalma és tápértéke is magasabb marad.

 

A következőkben a világ 7+ fenntartható csodáját szeretnénk bemutatni

(Forrás: Kislábnyom Hírlevél 99. száma)

Röviden arról, mitől is fenntartható egy csoda? Vagy oldalunk szóhasználata szerint: kislábnyomos csoda? Donella Meadows, környezetkutató és író, a Növekedés határai c. könyv fő szerzője a következőképpen határozta ezt meg:

“Mi az, ami minden csodára jellemző? Elsősorban az, hogy nem sértik, károsítják sem a föld, sem az emberek egészségét. Mindenki számára hozzáférhetőek, olcsó megvenni és fenntartani, karbantartani őket. Közülük több nem csak praktikus, hanem esztétikai szükségleteket is kiegégít: tetszetősek, ízletesek, vagy lelket-melengetőek. Legtöbbjük ötlete már nagyon régi, annak ellenére, hogy modernizált változatban is léteznek. Sok közülük számos különböző kultúrában megtalálható. Általában olyan tárgyak, melyeket meg lehet venni, de helyi készítőtől, nem pedig multinacionális vállalattól."

Íme, a csodák:

Kerékpár

A 200 éves kerékpár a leghatékonyabb közlekedési eszköz, amit valaha  feltaláltak. 1999-es adatok alapján a világ lakosságának 80%-a megengedheti magának, míg autót mindössze 10% tud venni és fenntartani. A biciklizéssel hozzájárulhatunk egy egészségesebb, tisztább környezethez, csökken a levegőszennyezés és az utak zsúfoltsága. Továbbá ez a közlekedés olcsóbb és könnyebb módja, mivel elkerülhetjük a dugókat és a benzinköltséget. Nem is kérdés, a kerékpározás az erőforrások szempontjából a leggazdaságosabb.
 

Szárítókötél

Nincs szükségünk szárítógépekre ahhoz, hogy mosás után megszárítsuk a ruháinkat – a világ legegyszerűbb találmánya a napfény erejét használja fel arra, hogy teljesen környezetbarát módon elvégezze a munkát az elektromos eszközök helyett. A szárítógépek energiafalók, ezért érdemesebb teregetni. Ha egy négyfős háztartás a szárítógép használata helyett a teregetést választja, évente akár 480 kilowattórát, azaz cirka 300 kg CO2 kibocsátást takaríthat meg.

Mennyezeti ventillátor

Nagyon kevés energiával hatékonyan le tud hűteni egy helyiséget: akár 4-5 Celsius fokkal hűvösebbnek érezzük a levegőt használata mellett. Ugyanakkor egy átlagos mennyezeti ventillátor fogyasztása 75 W körül van, mint egy hagyományos izzóé, azaz töredéke egy légkondícionáló berendezésnek.

 

 

Könyvtár

Bár az internet széleskörű elterjedésével jelentősége valamennyit csökkent, fontos, mert a tudást és információt mindenki számára hozzáférhetővé teszi. Egy könyv, amit 10-szer kikölcsönöznek nem csak a felhasznált erőforrások mennyiségét csökkenti, hanem az információ terjedését is növeli.

 

 
Beszerzéshez segítség - termékjel ismertető, online weboldalak elérhetősége - letölthető INNEN
További ötletek a Kislábnyom Hírlevél Termékek, Szolgáltatások rovataiban.