Fogyasztás határok nélkül? Idén ismét túllőttünk a célon

A Global Footprint Network által számolt Ökológiai Túllövés Napja idén augusztus 2-ára esik – eddig a napig éljük fel idén a természet fenntarthatóan előállítható erőforrásait. Azaz öt hónappal az év vége előtt már felfaltuk az éves betevőt! Nem meglepő módon a 70-es évek óta, amióta az emberiség folyamatosan túlfogyaszt, ez a dátum a legkorábbi az összes eddig számított közül :(

Belegondolni is rossz, de mindez azt jelenti, hogy 1,7-szer gyorsabban használjuk a készleteket, mint ahogy azt a természet előállítja, azaz a jelenlegi fogyasztási szintünket csak 1,7 Föld tudná fenntarthatóan kielégíteni. Az egyik legnagyobb terhet a szén-dioxid megkötése jelenti a bolygó számára, az összes emberiség által okozott teher 60%-át.

A globális ökológiai túlköltekezés szomorú következményei egyre inkább érzékelhetőek szerte a világon: erdőirtás, szárazság, ivóvízhiány, talajerózió, a biológiai sokféleség csökkenése, és a légköri szén-dioxid koncentráció növekedése.

De a folyamat visszafordítható! Ha minden évben sikerülne 4,5 nappal késleltetnünk a Túllövés Napját, akkor 2050-re fenntartható lenne a fogyasztásunk!

„A bolygónk véges, de az ember lehetőségei végtelenek. Technológiailag kivitelezhető, hogy a bolygó nyújtotta kereteken belül éljünk, ráadásul gazdaságilag is előnyös, és az egyetlen esélyünk, hogy virágzó jövőnk legyen.” - mondja Mathis Wackernagel, a Global Footprint Network vezérigazgatója és az ökológiai lábnyom módszertanának társalkotója. „A játék, amit játszunk, lényegében ennyi: későbbre kell tennünk a naptárban a túlfogyasztás napját."

A 2017-es Túllövés Napján a Global Footprint Network szeretné felhívni a figyelmet azokra a lehetőségekre, amelyek már ma is adottak a túlfogyasztási folyamat visszafordítására, és hatásuk is megbecsülhető. Például ha az egész világon fele annyi élelmet dobnánk ki, mint most, máris 11 nappal tolódna későbbre a túllövés. Jóval lényegesebb eredményt érnék el természetesen, ha a globális öko-lábnyomon belül a karbon-lábnyomot csökkentenénk 50%-kal - ekkor 89 nappal (!) kerülne hátrébb a Túllövés Napja.

A célok eléréséhez viszont életmódváltás, komoly változás kell, az egyén és a társadalom szintjén is. Ezért a Global Footprint Network 30 nemzetközi partnerrel összefogva - akikhez a GreenDependent Egyesület is csatlakozott - „dátumváltoztató”  #movethedate kampányt indított, amelyben arra kérik a tudatos világpolgárokat, válasszanak a honlapon elérhető kihívások közül legalább egyet, és csökkentsék lábnyomukat. A kihívásokat úgy rakták össze, hogy a részvétel egyszerre elmetágító és a kihívás teljesítését igazoló fotóposztolással, nyereménnyel egybekötött jó buli is.

A szervezet honlapján találunk a „legmohóbb” országokról készült infografikákat; adatokat a mérhetetlen túlfogyasztásról; rövid összefoglalókat arról, hogy melyek a legsúlyosabb problémák és a lehetséges megoldások; találunk továbbá ötféle kihívást (ld. jobboldali képek); és egy új lábnyom-kalkulátor is elérhető lesz hamarosan, amellyel mindenki kiszámíthatja a saját egyéni túllövésének a napját is. A jelenlegi kalkulátort (www.footprintcalculator.org) több, mint 2 millióan használják évente.

A vállalások között a fő hangsúly az élelmiszerhulladék csökkentésén van, nem véletlenül. A pazarlás óriási! Az emberi fogyasztásra megtermelt és előállított élelmiszer 1/3-a vész el, vagy kerül kidobásra minden évben – 1,3 milliárd tonna (!!) az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint. Leginkább a gyümölcs, zöldség, a gyökérzöldségek és gumók mennek veszendőbe, 40-50%-ukat dobjuk ki, aztán jönnek a halak 35%-kal, a gabonafélék 30%-kal, de az olajos magvak, húsok és tejtermékek 20%-a is a kukában végzi. Mivel az élelmiszertermelés teszi ki a globális ökológiai lábnyom 28%-át, az élelmiszerhulladék felére csökkentése 11 nappal késleltetné a túlfogyasztást.

Mire várunk még? Nézegessünk elrettentő infografikákat arról, hogy hány bolygóra lenne szükségünk, ha úgy szeretnénk élni, mint az ausztrálok; nézzük meg, hogy áll Magyarország biokapacitás-fogyasztás mérlege (nem túl jól); válasszunk egy nekünk tetsző kihívást, és változtassunk az életünkön! De ne csak egy napra, hanem lehetőleg „állandóra” - hogy a jövő(nk) ne egy kizsigerelt bolygó legyen.

További ötletek: Kislábnyom tippek, Kislábnyom közösségi oldal - ide, és email címünkre várjuk a fogadalmak megvalósításáról készített képeket is!

Forrás és további információ: http://www.overshootday.org/

 

A tippek és ötletek forrása a Kislábnyom Hírlevél 99. száma.

A tipp INNEN letölthető.