Kanadai napenergia közösség - ahol a fűtési energia 90%-át napenergiából fedezik!

A Drake Landing napenergia közösség Okotoks városában, Albertában, Kanadában van. A Drake Landing egy tervezett, 52 házból álló lakóközösség, amely sikeresen egyesíti a kanadai energia-hatékony technológiát a nap megújuló, korlátlan mennyiségben rendelkezésre álló energiaforrásával. A lakóközösségben a fűtőenergiát egy napenergiával működő távfűtő rendszer szolgáltatja. A rendszer a nyári hónapok során a napenergiát összegyűjti, és a föld alatt tárolja, majd télen a házakba visszaosztja.

Egy átlagos kanadai otthon energiaszükségletének 60%-át a fűtés, 20%-át a háztartási melegvíz és 20%-át a különböző berendezések, világítás stb. teszi ki. A Drake Landing közösségben, egy átlagos évben, a fűtési energiaszükséglet 90%-át elégíti ki napenergia, s még egy szokatlanul hideg évben is 80% körüli ez az arány.

A közösség a világon egyedülálló, mert

  • minden itt található ház az átlagos kanadai házaknál 30%-kal energia-hatékonyabb,
  • a fűtési energia 90%-a napenergia felhasználásával biztosított, így a közösség sokkal kevésbé függ a fosszilis erőforrásoktól, és
  • ezáltal minden ház üvegházgáz-kibocsátás kb. 5 tonnával kevesebb évente, mint egy átlagos kanadai házé (ami kb. 6-7 tonna). (ld. ábra)

A napenergia gyűjtése

A napenergiát 800 kollektorból álló rendszer gyűjti, amelyek 4 sorba rendezettek, és a házak mögött elhelyezkedő garázsok tetejére vannak felszerelve. A fagyálló folyadékot - amely víz és nem mérgező glikol keveréke - a kollektorokba szivattyúzza a rendszer, és amikor a nap süt, felmelegszik. A 800 kollektort szigetelt, föld alatti csőrendszer köti össze, és szállítja a felmelegített folyadékot a közösség Energia Központjába. Egy átlagos nyári napon a kollektorok 1,5 MW-nak megfelelő hőenergiát gyűjtenek.
A Drake Landing közösség napenergiával működő távfűtő rendszerének szíve az Energia Központ, ahol a két, egyenként 120 m3-es hőtároló tartályt, a tartalék kazánt, és a legtöbb szükséges műszaki berendezést (pl. a szivattyúkat, a hőcserélőket és a szabályzókat) elhelyezték. Itt halad át a napenergia gyűjtő kör, és a távfűtő kör is.

És hogy miért költözik valaki a Drake Landing lakóközösségbe?

Robert Pugh és családja egyike volt az első beköltözőknek 2006-ban. A gépészmérnök nem azért döntött úgy, hogy családjával Drake Landingbe költözik, hogy pénzt takarítson meg - bár erre is lehetősége van! -, hanem ideológiai okokból. Fontos volt számára, hogy amit tud, megtegyen azért, hogy üvegházgáz-kibocsátását csökkentse, és ennek érdekében viselkedését is megváltoztassa.

A már 8 éve sikeresen működő Drake Landing napenergia közösség máig egyedülálló etikus választást jelent a lakhely kiválasztásában. A lakóközösség kialakításában kormányszervezetek és magán vállalkozások is részt vettek. A kezdeményezés bizonyítja, hogy hideg éghajlaton is lehetséges a szükséges energia túlnyomó részét megújuló energia felhasználásával előállítani.

Hasonló lakóközösségek Európában Dániában, Svédországban és Németországban találhatók, de sehol nem fedezik az energiaszükséglet ilyen nagy hányadát megújuló energiából.

Forrás és további információk: http://www.dlsc.ca/index.htm és
http://www.theglobeandmail.com/report-on-business/okotoks-neighbourhood-the-future-of-home-heating/article18083226/

Az írás forrása a Kislábnyom Hírlevél 66. száma.

Az írás INNEN is letölthető.