Kislábnyom tippek: Karácsonyfa - favágás és áram nélkül

Vajon az alábbi két kép közül melyik ünnepi hangulatra szavazna a Föld? Gyanítom, ha rajta múlna, a jobb oldalit választaná. És mi??

Évek óta ábrándozom róla, hogy Szenteste az egész család, három generáció, jó melegen felöltözünk, termoszba meleg itókákat töltünk, zsebünkben forró krumpli, vállon a gitár és irány az erdő! Valamelyik kedvenc kirándulóhelyünkön egy előre kiszemelt fenyőt meglátogatunk, szalma-díszekkel átvarázsoljuk, dalok, koccintás, ha véletlen hó is van, szeretetteljes egymásdobálás.

Hazatérve felmelegszünk, végigkóstoljuk a bonyolultabb fogásokat is (a krumplihoz képest), és végre beszélgetünk egy jót, máskor úgyis hónapokig kergetjük egymást, mire mindenki összejön. Ajándékokat nem keresgélünk, mert fel se merül, hogy az az ünnep célja… Nem hal bele a fenyő, nincs hulladék, nincs szájhúzás az el nem talált ajándékok miatt, amiket így szerencsére le sem kellett gyártani.

Ehhez képest a „szokásos” magyar karácsony = rengeteg energiát fogyasztva, hatalmas adag ételek árnyékában évről évre egyre nagyobb mennyiségű ajándék- és csomagolóanyag kupacokkal árasztjuk el egymást és a szeretet ünnepének tiszteletére kivágatunk másfélmillió fenyőfát.

Ha nem is tudjuk kicsábítani a családot az erdőbe, fontoljuk meg az alábbi klímabarát, fára és dekorációra vonatkozó ötleteket az idén!

 

A fa

  • Ne vegyünk vágott fenyőt! Ha van a kertünkben, díszítsük fel azt, ha nincs, díszítsük fel a Nagyiék kertjében lévőt.
  • Visszaváltható gyökeres fenyőt akkor vegyünk, ha lesz hova kiültetni! Fontos, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá a szobai hőmérséklethez (nekünk eddig kettőből csak az egyik élte túl).
  • A mű fák sajnos valamilyen PVC alapanyagból készülnek, sok energia kell az előállításukhoz, és nagyon nehezen bomlanak le. Átlagos élettartamuk 6 év (elég kevés), és nagy részük Kínában készül, azaz a szállításuk is környezetszennyező.
  • Talán a legjobb (és legkreatívabb), ha fenyőt ALKOTUNK magunknak – ld. lenti képek. Ha valakinek hiányzik a fa illata, párologtasson 100%-os tisztaságú, természetes (!) erdei fenyő illóolajat.
  • Az 50-es években Magyarországon is elterjedt volt a „barkács-fenyő”, egy lukakkal telefúrt farúd, amelybe fenyőágakat tűzködve karácsonyfát lehetett „építeni”, ld. Érdekes honlapok rovat!
  • Fa nélkül is lehet szép, boldog és meghitt a karácsony! A hangulat fokozásához elég lehet egy fenyő alakú asztaldísz, díszeket tartó faágak egy vázában, koszorú az ajtón – természetesen mind házi készítés, egyenesen a családi műhelyből!

 

Dekoráció

  • Használjunk természetes anyagú (fa, üveg, szalma, csuhé, agyag, toboz stb.) és tartós díszeket, lakásdekorációt.
  • Ne égessük feleslegesen a fenyő világítását, egyéb hangulatfényeket, akármilyen szépek.
  • Az ajándékokat többször használható csomagoló anyagba (vászonzsák, erős papírtáska, kartondoboz) csomagoljuk.

A tippek és ötletek forrása a Kislábnyom Hírlevél 10. száma.

Az ötletek a Kislábnyom tippek rovatban letölthetőek.