Komposztáljuk égetés helyett!
Gyakori jelenség az őszi levélégetés, mely nemcsak környezetszennyező (pedig egy tanulmány szerint egy nagyobb kupac avar 6 órás égésével annyi szállópor keletkezik, mint 250 autóbusz 24 órai folyamatos közlekedése során), de az égetés során sok hasznos szerves anyag is „elvész”. Pedig, ha belegondolunk, a kertes házaknál keletkező „felesleges" növényi részeket (levágott fű, lomb, gallyak stb.) egyszerűen hasznosíthatnánk komposztálással. A természetes folyamatok során ezek a növényi részek lebomlanak és értékes humuszban gazdag anyag keletkezik, mely talajerő utánpótlásként és a talajminőség javítására is egyaránt hasznosítható.
Ha sok falevelünk van, a komposztáló közelében dróthálóval elkerített helyen tároljuk. Tavasszal apránként a komposztálóba tehetjük, de külön is komposztálhatjuk. Lehetőleg különböző fák leveleit keverjük össze, felaprított faágakkal és gallyakkal folyamatosan rétegezve. Az őszi esőzéseknél védjük takarással a komposzthalmot!
Érdemes tudni, hogy minden falevél komposztálható. Gyakori vita tárgyát képezi a diófalevél, melyről sokan – tévesen – azt gondolják, hogy nem komposztálható, mivel a benne lévő allelokemikáliák korlátozzák más növények növekedését. Így a káros őszi lomb égetések egyik fő célja megszabadulni a diófalevéltől.
Ruszkai György a fenti kérdés tisztázására kutatása során összehasonlította a vegyes gyümölcsfa lombból és a diófalevélből készült komposzt csírázást segítő és zöld tömeget növelő hatását, melynek részletes eredményei online megtekinthetőek. Az eredmények megerősítést adnak arra nézve, hogy ne féljünk komposztként használni a diófalevelet, csak adjunk neki elég időt, hogy komposzttá érhessen! Ajánljuk mindenkinek, hogy próbálja ki!
A komposztálásról: www.kothalo.hu/kiadvanyok/kompfuz.pdf
Az avar égetésről: http://www.kothalo.hu/kiadvanyok/23.pdf
És hogy mi mindent lehet még komposztálni?
A kertből származó növényi részeken (levágott fű, levél, gallyak stb.) kívül még számtalan dolog kerülhet a komposztba. Érdemes átböngészni az alábbi listát, biztosan lesz köztük néhány meglepő! :)
Konyha
- Kávézacc és kávéfilter
- Teafilter
- Használt papírszalvéta
- Darabokra tépett pizzás doboz
- Papírzacskók, tépkedve vagy összegyűrve
- Kenyér és ételmorzsák
- Sima (ízesítés nélküli) főtt tészta
- Sima (ízesítés nélküli) főtt rizs
- Régi kenyér
- Papírtörlő guriga
- Állott sós rágcsálnivalók
- Régi müzli
- Használt papírtányér (viaszos réteg nélkül)
- Celofán tasak (ha tényleg celofán az anyaga)
- Mogyorófélék héja (dióhéj nem)
- Régi gyógynövények és fűszerek
- Állott sós perec, ropi
- Pizza szélei
- Müzlis dobozok feldarabolva
- Parafadugók
- Penészes sajt
- Elolvadt jégkrém
- Régi zselék, lekvárok, befőttek
- Megromlott sör, bor
- Papír tojástartó
- Fogpiszkáló
- Bambusz nyárs
- Muffinsütő papír
Fürdőszoba
- Arctisztító kendők
- Haj a fésűből/hajkeféből
- Wc-papír guriga
- Régi mosdószivacs (szivacstökből)
- Körmök
- Vizelet
- 100% pamut pamacsok
- 100% pamut felmosórongy
Intim dolgok
(Ezeket inkább rejtsük a komposztkupacba...)
- Tamponfelhelyező (karton)
- Latex óvszer
Mosás
- Szárítógépben összegyűlt szöszök
- Régi/foltos pamut ruházat feldarabolva
- Régi gyapjú ruházat feldarabolva
Dolgozószoba
- Felesleges számlák és dokumentumok
- Borítékok (műanyag ablak nélkül!)
- Forgács a ceruzahegyezőből
- Ragadós papír cetlik (post-it)
- Névjegykártyák (ha nincs rajtuk fényes bevonat)
- Boltban kapott blokkok (kivéve, ha fényérzékeny a papír)
A ház körül
- Porszívózsák tartalma
- Újságpapír – apró darabokban
- Előfizetői lapok az újságokból
- Szobanövények levágott levelei
- Elpusztult szobanövények,és talajuk
- Virágdíszek virágai
- Természetes potpourri
- Használt gyufák
- Hamu (kandalló, grillező, tűzrakó)
Ünnepek és szünidő
- Csomagolópapír gurigák
- Papír asztalterítők
- Krepp-papír szalagok
- Latex lufik
- Rafia
- Fagyapot
- Töklámpások
- Kültéri őszi dekoráció
- Természetes anyagú koszorúdíszek
- Karácsonyfa - feldarabolva
- Örökzöld girlandok
Háziállatok
- Kutya- vagy macskaszőr a keféből
- Ürülék és alom az akváriumból
- Újságpapír/ürülék a madárkalitkából
- Tollak
- Nyúleledel (pl. lucerna szalma)
- Marhabőr műcsont
- Haleledel
- Száraz kutya- és/vagy macskatáp
A tipp forrása a Kislábnyom hírlevél 27. és 91. száma