Mit jelent a kislábnyom?

Legfrissebb gondolataink a kislábnyomról:

Kislábnyom elmélet

Kislábnyom gyakorlat

 

A Kislábnyom és Nagycsalád – kis lábnyom projektekben így határoztuk meg, hogy mit jelent a kislábnyom:

A „Kislábnyom” program nevében használt „lábnyom” szó az ökológiai lábnyomra és annak egyik fő összetevőjére, a karbon-lábnyomra utal.

Az ökológiai lábnyom kiszámítása egy mérési módszer, amely azt adja meg, hogy hektárban mérve mekkora területű földre, vízre és vegetációra van szükségünk

  • egyrészt önmagunk fenntartásához;
  • másrészt az életünk során megtermelt hulladékok és kibocsátások, illetve az energiafogyasztásunkból származó, üvegházhatású szén-dioxid elnyeléséhez.

Ez utóbbi adat – az energiafogyasztásunkból származó, üvegházhatású szén-dioxid megkötéséhez szükséges terület - a karbon-lábnyom.

Mindkét lábnyomszámítás, az ökológiai és a karbon-lábnyom kiszámítása is, arra ad választ, hogy mennyire vagyunk takarékos, tudatos erőforrás- és energia-felhasználók, mennyire kezeljük fenntarthatóan a Föld által megtermelt ökológiai javakat, tudja-e tartani a lépést a Föld a jelenlegi fogyasztási, kibocsátási tempóval.

A rendelkezésre álló terület nagyságának és az emberiség igényeinek ismeretében meg tudjuk mondani, élhető marad-e a bolygó az utánunk jövő generációk számára. Ha nagyobb a lábnyomunk, azaz az étvágyunk és a fogyasztói kedvünk, mint a rendelkezésre álló erőforrások mennyisége, akkor hamarosan kifogynak a „készletek” és nélkülöző unokáink valószínűleg háromszor is elátkozzák a nagyszülők dőzsölő korát.

Sajnos tény, hogy az emberiség ökológiai és karbon-lábnyoma nemhogy nem csökken, de továbbra is folyamatosan növekszik.

Az is tény ugyanakkor, hogy a magyar lakosság ökológiai és karbon-lábnyoma jelenleg Európában viszonylag alacsonynak számít. A jól-lét növelésére olyan utakat kellene támogatni, amelyek ezt továbbra sem növelik, sőt, csökkentik!

E program célja fokozni a már meglévő tudatosságot és kiterjeszteni az energiahasználathoz kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátásra is. Hogy miért? Mert a háztartások adják ma Magyarországon az összes szén-dioxid kibocsátás 30%-át, azaz a családok energiahasználati szokásai jelentősen befolyásolják az ország karbon-lábnyomát!

Ha egy család egy főre eső energiafogyasztása kb. 10%-kal csökken, az családonként min. 1 tonna CO2 kibocsátás elkerülését jelenti!

A program során azt is bemutatjuk, hogy egy társadalom energiafogyasztását nem csupán az egyértelműen energiához kapcsolódó szokások, azaz pl. a fűtés, világítás, közlekedés, befolyásolják, hanem az is, hogyan étkezünk, hogyan töltjük szabadidőnket, hogyan alakítjuk ki szűkebb és tágabb környezetünket, stb.

Kislábnyom

Ha a háztartások felújításkor, fejlesztéskor, új lakóhely kialakításakor, valamint új termék beszerzésekor az energiatakarékosság valamint energiahatékonyság szempontjait figyelembe vesszük; ha jobban odafigyelünk a felhasznált energia mennyiségére és hétköznapi energiahasználati szokásainkra, azaz minél takarékosabb, klímatudatosabb, fenntarthatóbb az energiafogyasztásunk, annál kisebb karbon-lábnyommal élünk!

 

Aki többet szeretne tudni:

Elolvashatja „Klímabarát háztartások” c. útmutatónkat! Letölthető innen:

http://kislabnyom.hu/sites/default/files/letolt/csaladi_utmutato_web.pdf

Kiszámolhatja saját háztartásának karbon-lábnyomát kalkulátorunk segítségével, itt:

http://karbonkalkulator.hu

Feliratkozhat a Kislábnyom hírlevél olvasóinak listájára, itt:

http://kislabnyom.hu/component/acajoom/subone/listid-1/Itemid-75.html

Vagy utánanézhet a témának a „Klímatudatos irodalom” menüpont alatt, itt:

http://kislabnyom.hu/klimatudatos-irodalom.html