Legyünk előre látóak: nyári hűtés és árnyékolás fákkal

nelli, 2017. szeptember

A napsütés sok szempontból nélkülözhetetlen a mindennapi életünkhöz; meleget és világosságot ad, a növényekben zajló fotoszintézis motorja, továbbá tiszta és megújuló energiaforrás. A nyári időszakban azonban, amikor beköszönt a kánikula, és a tűző nap hatására túlzottan felmelegszik az otthonunk, sokan kénytelenek bekapcsolni a légkondit, ami ugyebár jelentős áramfogyasztással jár.

Ha nyáron sikerül valamilyen módon – például árnyékolással – mérsékelni a tűző napsütés erejét, pénzt és energiát takaríthatunk meg, hiszen hűvösebb marad az otthonunk, ezért kevesebb energiát fordítunk hűtésre, légkondicionálásra.

Az árnyékolás egyik legjobb módja, ha a ház köré – a megfelelő helyekre – árnyat adó fákat ültetünk. A faültetésre pedig a legjobb időszak az ősz, ezért már most átgondolhatjuk, hová és milyen fát, esetleg bokrot ültessünk. Érdemes viszonylag gyorsan növő fafajokat választani, mert akkor már akár 2-3 év múlva is élvezhetjük a az árnyékolás pozitív hatásait. Másrészt, ha tehetjük, válasszunk őshonos fajtá(ka)t, hiszen ezek alkalmazkodtak leginkább a helyi klimatikus ill. talajviszonyokhoz. További előny, ha az árnyékolás mellett termést is hoz – ez számunkra, és a kert élővilága (madarak, mókusok) számára is igen előnyös J

Vegyük figyelembe a fák helyigényét is; kérdezzünk utána, mi a várható mérete, és ehhez mérten válasszuk ki a helyét (fontos a faltól való távolság).

Néhány gyorsan növő fafaj: szivarfa, szomorúfűz, nyírfa. A bokrok közül pedig választhatjuk pl. a tűztövist (ld. a képen balra), melynek termését kifejezetten szeretik a madarak, és fészkelőhelynek is előszeretettel választják. A kertészetekben részletes tájékoztatást kaphatunk az egyes fajták jellemzőiről, igényeiről.

Fordította és összeállította: Király Andrea, GreenDependent

Forrás: https://www.treehugger.com/lawn-garden/7-fast-growing-shade-trees-slash-energy-costs.html

További ötletek: http://365.reblog.hu/ablak-ele-ultessen-gyorsan-novo-torpefat