Optimista pesszimizmus: nemzetközi szakértők értékelték a klímapolitikát

Antal Orsolya, 2017. november

Magyarország a sereghajtók között

A bonni klímacsúcson nyilvánosságra hozták a Climate Change Performance Index számításának legújabb eredményeit.

A klímavédelmi teljesítménye alapján Magyarország a sereghajtók között: a 60-as lista 44. helyén szerepel.

A jelentésben független intézetek (Germanwatch; Climate Action Network; NewClimate Institute) szakértői elemzik az egyes országok klímavédelmi törekvéseit és az elért eredményeket. Annak ellenére, hogy az utóbbi egy évtizedben jelentősen csökkent a globális CO2 kibocsátás, a Climate Change Performance Index (CCPI) számításában részt vevő kutatók szerint még mindig hiányoznak az ambiciózus célok az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére és a tudatos energiafelhasználás előmozdítására.

„Az adatok bíztatóak a megújuló energiaforrások használatának elterjedésével és az egyes országokban elért energia-megtakarítások mértékével kapcsolatban” - mondta Stephen Singer, a Climate Action Network tagja a bonni klímakonferencián, és kiemelte: „Ennek köszönhető, hogy az utóbbi három évben az energiatermelésből származó globális CO2-kibocsátás érdemben nem növekedett.”

„Egy országnak sincs igazán kiemelkedő energiahatékonyság-növelési stratégiája. Szaúd-Arábiának és az Egyesült Államoknak például biztosan drasztikusan szigorítania kell a 2030-as kitűzéseit” – magyarázta Prof. Niklas Höhne, a NewClimate Institute munkatársa, a CCPI kidolgozásában részt vevő egyik kutató.

Wendel Trio, a Climate Action Network Europe igazgatója beszélt az EU összesített teljesítményéről, amely ebben a formában most először került górcső alá. „A jelentés szerint, bár az Európai Unió továbbra is rendszeresen ad hangot elkötelezettségének a párizsi klímaegyezményen tett vállalásai kapcsán, ugyanakkor elkerüli a lényegi, valóban hathatós intézkedések bevezetését. Az EU esetében a szavakat a tetteknek kellene felváltania, és tényleges lépéseket volna szükséges tenni az érdemi kibocsátás-csökkentés érdekében”.

A nemzetközi szakértők a klímavédelmi teljesítménye alapján Magyarországot a sereghajtók közé sorolják (a fenti elemzést ld. itt). Hazánk több kelet-európai országgal együtt Kínához hasonló értékelést kapott, így a 60 országot felsoroló listán a nem túl előkelő 44. helye került – tájékoztatott Bonnból Munkácsy Béla az ELTE adjunktusa, a Környezeti Tervezési és Nevelési Hálózat vezetője.

Szerkesztette: Király Andrea, GreenDependent

 

Forrás: http://greenfo.hu/hirek/2017/11/17/optimista-pesszimizmus-nemzetkozi-szakertok-ertekeltek-a-klimapolitikat