Szórakozva fejleszd fenntartható-önmagad

Antal Orsolya, 2017. december

Ajánlom először megnézni és átérezni a The Change (A változás) című animációs rövidfilmet és utána végigkattintgatni a Föld Napja Alapítvány Én és a környezet c. tesztjét.

 A The Change (A változás) című 15 perces animációs film oktatási céllal készült gyerekek számára, de felnőttek is rászánhatnak 15 percet a rohanó életükből, már csak azért is, hogy válaszolni tudjanak gyermeki kérdésekre az éghajlatváltozás témájában. Nem árulok el nagy titkot, hogy szülőként mennyire megrázó belegondolni a pillanatba, mikor a film édi-bédi szereplői az utolsó csepp vizet kell odaadják gyermekük számára.

Az ENSZ különböző programjai által létrehozott filmecske számos díjat zsebelt be kategóriájában, felhívja a figyelmet az éghajlatváltozásra, bemutatja lehetséges okait és negatív hatását, leszűkítve egy kis család, egy kis közösség életére.

Felvázolja egy lehetséges fenntartható emberi közösség működését is.

A film módszeréről nem szeretnék árulkodni, rajzok, árnyalatok ragadnak magukkal és már mi is nézőként ott találjuk magunkat a képernyő szimpatikus szereplői között.

Az önfejlesztő Én és a környezet című cselekvéstár egy olyan teszt, amelyben bárki felmérheti döntéseinek tudatosságát és környezetkímélő életmódjának mértékét.

A kérdések a háztartás és a mindennapi élet számos területére vonatkoznak, a víztakarékosságtól a gyerekjáték vásárlásáig.

Javaslatokat, szakmai segítséget is megfogalmaznak a kérdések mellett. Rajtunk múlik, hogy fejlődni fogunk-e ezen a téren korábbi önmagunkhoz képest.

 

Szerkesztette: Péter Emőke Green Dependent, Eco-Trend Egyesület

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2017. decemberi (103.) számában.

 

 

Forrás: https://vimeo.com/75911282 és http://www.fna.hu/mittehetsz