Téli kirándulóhelyek

Antal Orsolya, 2018. január

Pihenésre, kikapcsolódásra télen is szükségünk van, nem csak nyáron. Egy kiadós kirándulás, egy izgalmas bobozás vagy egy történelmi emlékhely felfedezése élménydús és feltöltő program lehet az egész családnak. Mindezért nem is kell messzire utaznunk, hiszen Magyarország bővelkedik izgalmas programlehetőségekben.

1. A Börzsönyben található Nagy Hideg-hegy kedvelt sí- és túraközpont, így télen is érdemes meglátogatni. Különösen szép, ha friss, érintetlen hó borítja a tájat. A 864 méter magas Nagy Hideg-hegy csúcsán meseszép panorámában lehet részünk, és a teraszhoz tartozó turistaházban ehetünk, ihatunk, illetve megmelegedhetünk.

2. A Budai-hegységben található Pál-völgyi cseppkőbarlang eddig feltárt 29 kilométeres hosszából egy 500 méteres szakasz látogatható turisták számára. Különleges alakzatú cseppkövek, nagy szintkülönbségek, illetve hasadékszerű, izgalmas folyosók jellemzik, ráadásul egész évben állandó 10 fokos hőmérséklettel rendelkezik. A barlang csak túravezetővel látogatható, télen pedig csoportoknak kedvezményes a belépő. Öt éves kor feletti gyerekekkel is remek kikapcsolódás lehet.

3. Visegrád népszerű kirándulóhely, hiszen gyönyörű természeti adottságokkal bír, mivel a Dunakanyarban, hegyek koszorújában fekszik. Ám mindemellett más látnivaló is akad bőven, mely történelmi korokról mesél. Érdemes megejteni egy túrát a Várhegy tetejére, a Fellegvárhoz, mely télen is nyitva tart, kivéve rossz időjárási körülmények esetén. A kalandvágyók az alpesi bobot is kipróbálhatják a Nagyvillám-Kilátó mellett található bobpályán.

4. Felsőtárkány a gyönyörű panorámát kedvelők és a túrázni vágyók egyik kedvelt helye. Területének nagy része a Bükki Nemzeti Parkhoz tartozik, mely rendkívül változatos növény- és állatvilággal rendelkezik. Ám télen sem utolsó a táj látványa, amikor csak a hó takarja be a csupasz faágakat. A település határában számos patak ered, de a festői szépségű Felsőtárkányi-tó látványában is érdemes gyönyörködni. Télen sokkal nyugodtabb és romantikusabb, mint a nyári horgászszezonban. Ha egy teljes hétvégét itt töltenénk, Eger közelsége is csábító lehet, ahol egy kellemes bortúrát is érdemes beiktatni.

5. A Komárom-Esztergom megyei Várgesztes érdekes úti cél lehet, ha a túra élményét történelmi látnivalóval szeretnénk összekötni. A falutól kevesebb, mint 2 kilométerre magasodó hegy csúcsán áll Gesztes 700 éves, hányattatott sorsú vára, amiben 5 éve még Várpresszó és turistaszálló működött, de sajnos 2013-ban egy falomlás miatt lezárták az épületet. Addig is míg kerül gazdája a felújításnak és működtetésnek, érdemes tisztes távolból megtekinteni a várat, bebarangolni a környék tölgy- és bükkerdeit, megnézni a mászók által kedvelt gesztesi sziklafalakat vagy átsétálni a természetvédelmi területen fekvő Vérteskozmára, a hagyományos faluképet őrző üdülőfaluba.

6. Ha nem egy teljes napot, csupán egy délutánt szentelnénk a kirándulásnak, Veresegyház felé is vehetjük az irányt, ahol a Medveotthon tartogathat kellemes perceket. A medvéket és farkasokat befogadó állatfarm az év minden napján nyitva áll a látogatók előtt. Itt hatalmas területen kerülhetünk kerítésnyi közelségbe az állatokhoz, illetve meg is etethetjük a macikat egy hosszú nyelű fakanállal. Ha ezután túrázni is kedvünk van, a Veresegyházi Tavak Tanösvény mentén körbesétálhatjuk a település állóvizeit.

 

Szerkesztette: Király Andrea, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2018. januári (104.) számában.

 

 

Forrás: https://femina.hu/utazas/oszi_teli_kirandulohelyek/