Természetes „kórház” az erdő mélyén

Antal Orsolya, 2018. március

Az indiai Pune város közelében, egy 110 hektáros újraerdősített telken alakította ki 22 év orvosi pályafutás után dr. Pravin Chordia a Serene (az angol „serenity”, derű, nyugalom, békét jelző fogalom) nevű ökofalut, ahol lehetőséget nyújt a feltöltődésre, lelki és fizikai gyógyulásra mesterségesen előállított gyógyszerek nélkül.

A szennyezett és zsúfolt városban működő kórház kiábrándította dr. Chordiát a gyógyítás folyamatából. Az egyre több betegség, a gyógyszerektől való folyamatos függés és fia asztmás betegségének jelentkezése motiválta dr. Chordiat a váltásra. Felhagyott a modern orvoslás illogikus módjával és bezárta a kórházát, jelenleg ingyenes tanácsadással segíti a természetben, természetes módszerekkel gyógyulni vágyókat.

Családjával 2000-ben megvásárolt egy kopárrá vált 110 hektáros területet, amelyet elkezdtek következetesen újraerdősíteni. Mára a csemeteültetvény sűrű erdővé nőtte ki magát, 45 hektárt foglal el, ahol 50 000 darab fa és nagyjából 1000 féle faj talált élőhelyet.

Elhatározták, hogy kipróbálják a fenntartható életmódot, zöldséget és gyümölcsöt termesztenek környezetkímélő módon, megtanulták a komposztálás és a biogáz előállításának folyamatát, napelemeket telepítettek stb. Ezekkel a tevékenységekkel jó példát mutattak a helyi közösségnek, és be is vonták őket a folyamatokba, ösztönözték a környezetkímélő életmódra való átállást. Gyógynövény-feldolgozó, olajsajtoló és füstölő pálcákat előállító műhelyeikben a helyi lakosokat alkalmazzák, az általuk készített termékeknek piacot biztosítottak Pune városában. A környék 40 családjának biztosít megélhetést és egészséges életmódra való tanítást a Serene ökofalu, amely néhány éve nyitotta meg kapuit a feltöltődésre, gyógyulásra vágyó emberek előtt.

Dr. Chordia és csapata meg van győződve a természet gyógyító erejéről, számos civilizációs betegség kiváltó okának a természettől való tartós elidegenedést tartják.

Számunkra nem szükséges Indiáig utazni, hogy feltöltődjünk, mielőtt teljesen elidegenednénk a természettől. A környezetünkben is megtalálhatjuk saját gyógyulásunk „kórházát” a közelben lévő erdő mélyén.

 

 

Fordítás és összefoglaló: Péter Emőke, Eco Trend Egyesület, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2018. márciusi (105.) számában.

 

 

Forrás: http://www.vikalpsangam.org

Kép forrása: http://medicinefreelife.com/gallery/