Ha szemet szúr a szemét: plogging

Antal Orsolya, 2018. március

A szemétszedős kocogás vagy a kocogásos szemétszedés egy friss, Svédországban tudatosított mozgásforma. Elnevezése, a „plogging”, az angol „kocogás (jogging) és a svéd „felkapni” (plocka) kifejezések kombinációjából jött létre.

A szaladópályán csak ritkán veszek észre papírzsebkendőfoszlányt, de a természetben tett sétáim során sokszor szemet szúr valamilyen eldobott/elejtett szemétféleség, általában valamilyen csomagolóanyag, cigarettacsikk stb.  A „lehajolni vagy nem lehajolni” kérdésre a válasz egyértelmű, de mégis ritkán előállhat az a helyzet (fúj a szél, szorít a hátizsák, lecsúszik az esőkabát és egyebek), hogy képes lennék kifogást keresni.

Erre az élethelyzetre találta ki a svéd Erik Ahlström a „plogging” fogalmát és kezdte el népszerűsíteni futó környezetbarátok vagy környezetbarát futók körében. Kezdetben (hozzávetőleg 2016 októberében) Svédországban, majd a Föld különféle szegleteiben az egyéni kezdeményezések „plogging-közösségekké” nőtték ki magukat, amelynek tagjai kocogás közben összeszedik az útjukba kerülő széthagyott hulladékot.

Ehhez az újszerű környezetbarát fitness-őrülethez a kényelmes ruházaton és futócipőn kívül egy szemetes zacskó szükséges, valamint a belső elhatározás és lelkesedés.

A Földünkön való takarításon kívül a plogging másik pozitív hozadéka, hogy a futósorozatok közötti pihenőidőt aktívan tölti el az ember, és a lehajlással nagyobb mozgástartományban edzhet, tehát ez egy mobilitást is fejlesztő gyakorlat.

Ráadásul nem csak a futás kiegészítő tevékenységeként vehetjük fel a szemetet, kutyasétáltatás, túrázás, sétálás közben is válhatunk „plogerré”.

A Kislábnyom hírlevél olvasói belső indítatásból, meggyőződésből valószínű, hogy lehajolnak a lebomlásra váró, mások által eldobott szemétért. Lássuk be, hogy nem vagyunk egyformák, néhány földlakónak ugyanehhez a tetthez biztatásra, dicséretre és közösségi élményre van szüksége.

 

 

Szerkesztette: Péter Emőke, EcoTrend Egyesület, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2018. márciusi (105.) számában.

 

 

Forrás: https://gardenista.hu/2018/02/01/itt-a-plogging-a-legujabb-skandinav-orulet-ami-letarolja-a-vilagot/

Kép forrása: Plogging és RunMag