Hűtés és mélyhűtés télen
Ha a fagyok idején a fűtésszámlán nem mindig sikerül spórolni, legalább az árammal tudunk takarékoskodni.
Ehhez összegyűjtöttünk néhány jó példát, melyeket tapasztalataink szerint érdemes kipróbálni:
Ellenőrizzük hűtőnkben, mélyhűtőnkben a hűtési fokozat beállítását! Mivel hűvösebb van, valószínűleg nem kell annyira hűtenünk, mint nyáron! Ehhez mérjük meg, hogy hány fok van a gépekben! Az ajánlott hőmérséklet hűtőkben 5C°, mélyhűtőkben -18C°.
- A télre való felkészülés részeként takarítsuk le a hűtő hátán lévő kondenzációs rácsot is, így a légcsere hatékonyabb lesz. Ha koszos a rács, a felhasznált energia akár 30%-a is elveszhet!
- Nem mindent szükséges a hűtőszekrényben tárolni: a zöldségeket, gyümölcsöket télen hidegen tarthatjuk az ablakpárkányon vagy a lakás egy hűvösebb pontján is.
- Ha megfelelőek a körülményeink és lehetőségeink, télen akár ki is kapcsolhatjuk a hűtőt! Például fűtetlen előtérben, erkélyen, teraszon, pincében, vagy akár a padláson is az ajtó közelében elhelyezhetjük a hűteni valókat zárható dobozban, ládában, régi hűtőszekrényben, stb.
- Ugyanezt megtehetjük, ha konyhánk mellett/közelében hűvös kamra van, vagy van esetleg a kertünkben „hűtő-ház” – ld. képünkön.
- Egy család áramfogyasztását egy mélyhűtő bekapcsolása nagyon megemelheti – főleg, ha nem A vagy A+ kategóriás gépről beszélünk.
Jégverem - Hosszú időn át a természetes jeget vagy havat használták hűtési célra: nemcsak élelmiszereket, italokat, hanem lakóhelyiségeket is hűtöttek ezzel. A módszer a múlt század elejéig élt: a télen a tavakról, folyókról kitermelt, vagy a magas hegységekből szállított jeget elvermelték, vagyis földalatti tárolókban, szalmával hőszigetelve elraktározták.
Hogyan készítsünk jégvermet: http://www.szabadfold.hu/cikk?7084
Jó hír, hogy a jégverem építési engedély és bejelentés nélkül építhető! :)
Hűtőszekrény, mint jégverem - Az egyik képzésen hallottuk a téli fagyok idején kiválóan alkalmazható ötletet: töltsünk meg egy pár PET-palackot vízzel, tegyük ki őket éjszakára a küszöbre, reggel pedig tegyük be az áramtalanított hűtőszekrénybe.
Kút – Elég kézenfekvő, és még ma sem ritka, hogy a hűtést igénylő élelmiszereket zárt edénybe téve a kútba eresztik hidegen tartani.
Zöldséges verem - Sok zöldségféle raktározása nagyon egyszerű, nem is szükséges hozzá más, csak egy verem vagy pince és egy kis homok.
A jó verem (föld alá süllyesztett gödör) ismérvei:
- készülhet építőanyagokból (például tégla), vagy szabadföldbe, de a beton vagy a fólia befülleszti;
- északi fekvésű, sima területet válasszunk (napos időben sem melegszik fel, így tavasszal tovább használható), ahol nem gyűlik fel az esővíz és a hólé;
- gondoskodjunk a víz elvezetéséről: a verem mellett ássunk árkot;
- a zöldségek tetejére homok, szalma és ismét homok kerüljön;
- inkább több és kisebb vermet készítsünk, mert ha már megbontottuk, nem lehet visszatemetni.
Forrás:
http://www.hazipatika.com/articles/week/A_veremtol_a_vilagito_jegkockaig?id=243
A tippek és ötletek forrása a Kislábnyom Hírlevél 9. száma.
A tipp INNEN letölthető